Race Recap: 13-16 juli NK Senioren in Utrecht

13-16 juli NK Senioren in Utrecht

Op donderdagavond 13 juli begonnen de Nederlandse Kampioenschappen in Utrecht en er was direct spektakel te zien in het centrum van de Domstad. Met veel publiek langs de hekken van het hoogste onderdeel in de atletiek. De polsstokhoogspringers gingen van start. Wie ook in actie kwam, was Nils Mulder. De kersverse vader én HAAG atleet, kwam dit jaar nog niet eerder tot deze hoogte. Hij behaalde een zilveren plak met een hoogte van 5,25. Nils gaf de trend door aan de andere HAAG atleten die dat weekend in actie kwamen.

Vrijdag: kwalificeren én brons voor Mike Teekens

Op vrijdag begonnen de kwalificaties voor veel onderdelen in druilerig weer. Bij de halve finales 400 meter plaatste HAAG 400m specialist Terrence Agard zich voor de finale van zondag.

Op de 1500m zien we een nieuw gezicht aan de start staan voor HAAG. Iemand die we nog nooit bij HAAG hebben zien trainen. Dat klopt ook want deze man Olivier Wijtenburg woont en traint in New York. Om als wedstrijdatleet deel te nemen aan wedstrijden in Nederland schreef hij zich in bij HAAG. Zeer opmerkelijk is dat hij pas net begonnen is met baanwedstrijden. Vier keer eerder stond hij aan de start in NY. Ondertussen e-mailde hij met Mila trainer Pim Quist over zijn resultaten. Pim moedigde hem aan om mee te doen aan het NK in Utrecht. Hij kwalificeerde zich op vrijdag in 3:55,14.

Op de 100m plaatst Joren Tromp zich in 10,71. Ook komen de eerste vrouwen in actie voor HAAG. Bij Discus zien we Dara Obot zich plaatsen. Hoogspringster Fleurine van Beek had 1 geldige sprong en werd 7e met 1,60. Bij Hink-stapspringen plaatst Edikan Ekpo zich als 4e.

Mike Teekens is deze lente lid geworden van HAAG en nam ook voor het eerst deel op het onderdeel Steeple Chase. Hij kon door blessure nog niet deelnemen aan het NK Teams in mei, maar liet nu zien weer in topvorm te zijn. Hij behaalde vandaag een bronzen plak in een glorieuze tijd van 09:07,35.

Zaterdag: Mike Teekens krijgt er nog 1

Meerkampster Dewi Lafontaine beet het spits af. Vandaag in actie bij speer. In een veld met Emma Oosterwegel en Nadine Broersen kwalificeerde Dewi zich als 4e. Hoogspringer Daniël Leyba zat niet in zijn “flow” en kwam op de 11e plek met 1,92. De 17-jarige Dara Obot wordt 4e met haar discus die ze bij haar eerste poging op 46,15 legt. Edikan Ekpo wordt 6e van Nederland op Hink-stapspringen met 11,39.

Olivier Wijtenburg ging op voor de 1500m finale. Hij had een mooi groepje achteraan en verbeterde weer zijn tijd van gister naar 3:54,34. Dat hij daarmee laatste werd is geen teleurstelling. Want hij is wel 11e van Nederland geworden tijdens zijn 1e Nederlandse baanwedstrijd. Toegelaten tot de finale 200m van zondag: Jorén Tromp en Sander Pupella.

Zo rond etenstijd zijn de benen van Mike Teekens hersteld en klaar voor de 5000m. Ook deze afstand doet hij met verve, want hij komt in 14:24,04 als 2e over de meet. Zijn tweede plak is daarbij zilver.

Zondag: medailleregen in de zon!

Goedezondagmorgen, alle HAAG atleten staan te trappelen op deze laatste dag van de kampioenschappen. De wind is ook goed aanwezig net zoals het publiek langs de kant. Rond half vier gaat het programma van start. Hink-stapspringen met Fabian Florant. De al jaren on verslagen springer stond ook vandaag weer eenzaam aan de top. Maar hij sprong gemotiveerd door en verbeterde zichzelf in zijn 6e poging naar 16,54. Goud voor Fabian.

Naast de speer kwam Dewi Lafontaine ook uit op 100mh. Hier kwalificeerde ze zich als 7e. Later op de dag doet ze de afstand nogmaals (tussen de finale speer door) en eindigt ze als 8e. Op de 1500m staat Elsbeth Ciesluk aan de start. Ze heeft tijdens de competitie 1e divisie al laten zien in topvorm te zijn en hoopt dat op het NK te laten zien. Topfavoriet Sanne Verstegen is van een ander niveau, maar daarachter loopt Elsbeth op kop. Uit de laatste bocht is er maar 1 iemand die de sprint aangaat met Elsbeth. Elsbeth moet haar voorbij laten gaan maar gaat er met het brons vandoor in een PR van 4:21,04. De eerste vrouwelijke medaille voor HAAG is binnen.

Even later gaan de finales van de sprintnummer beginnen. Op de 200m, haalt Jorén Tromp goud! Hij doet dit in een 21,06. Sander Pupella finisht als 4e in een knappe 21,59. Dewi werpt haar speer in haar eerste poging direct naar 45,95. Dit blijkt later haar beste poging en goed voor plaatst 5. De andere werper in het gezelschap of beter gezegd stoter is Mathijs Damsteegt. Hij gaat gelijk op met zijn concurrent Patrick Cronie bij het kogelstoten. Mathijs zijn beste poging is een hele goede 18,87. Hij behaalt hiermee zilver.

Tot slot het koningsnummer, de 400m, Het trio Lie-marvin Bonevacia, Terrence Agard (HAAG) en Bjorn Blauwhof gaan wederom de strijd aan tegen elkaar. Terwijl het publiek nog harder staat te juichen zien we Terrence als tweede over de streep komen in 46,40. We eindigen dit evenement met dezelfde kleur als we begonnen: zilver.

Medaillespiegel

2x brons

4x zilver

2x goud

Uitslagen   

Meegestreden maar niet gekwalificeerd

  • Speerwerpen Pierre de Windt 57,02
  • 100m Wouter Vrouwenvelder 11,57 & 200m 23,08
  • 400mh Maurik de Groot 55,67
  • 100m Ilse Knijnenburg 13,44
  • 1500m Yunis abu Stitan DNF
  • 800m Yunis abu Stitan 1:57,62 & Paul vd Sluijs 1:55,48

*foto’s zie onze Facebook-pagina