D-meisjes en C-jongens van HAAG Atletiek: Nederlands Kampioen 2018!

meisjes-D kampioen2018jongens-C kampioen2018Verslag Junioren C/D competitie finale bij Typhoon te Gorinchem op za 8 sept 2018.

Op zaterdag 8 september jl. vond bij Typhoon te Gorinchem de landelijke finale van de junioren C/D competitie plaats. In de finale strijden de beste 12 teams van Nederland per categorie om het Nederlands Kampioenschap. Het behalen van de finale uit de ruim 200 deelnemende teams per categorie, is al een prestatie van formaat.

Haag Atletiek had zich met 4 teams in iedere categorie geplaatst voor deze finale. Zowel de MJD, JJD, MJC als de JJC gingen van start bij aanvang van de wedstrijd. Een unicum voor Haag Atletiek. Gorinchem kleurde groen/geel door het gigantische deelnemersveld van Haag Atletiek tijdens de vlaggenparade bij opening van de wedstrijd. Een fantastisch gezicht.
De JJC hadden zich met overmacht als 1e geplaatst voor de finale. De MJD2 als 3e,
JJD als 5e en de MJD als 11e.
In de finale wordt de teller weer op nul gezet en strijden de teams onderling tegen elkaar wie er zich kampioen van Nederland mag noemen. Veel hangt af van de vorm van de dag en hoe de atleten met de spanning van deelname aan de finale kunnen omgaan. Aan het eind van dag bleek hoe talentvol en succesvol de jeugd van Haag Atletiek is. De JJC en MJD werden kampioen van Nederland en de JJD en MJC zijn beiden op de 7e plek geëindigd. Haag Atletiek domineerde de C/D finale. Dank aan alle atleten, trainers, vrijwilligers en ouders die hun bijdrage aan dit succes hebben geleverd.

Hoogtepunten:

De JJC gingen als favoriet de finale in met een zeer sterk deelnemersveld met medaillewinnaars van de onlangs op 25 augustus gehouden C Spelen binnen de gelederen. Nsikak Epko goud (100m, 150m), Jonathan Pronk zilver (ver, 100m), Favor Abu zilver (hss)
Mark van der Linden brons (discus). Gabriel Emmanuel winnaar van het goud tijdens de C
Spelen op de 100mh en speer kon helaas vanwege een blessure niet meedoen in de finale.
Met 3 van de 4 onlangs geselecteerde jongens voor het Nederlands team binnen de gelederen en een zeer sterk team in de breedte (Nelson, Mark D, Quinten, Robin, Max, Hugo & Gwen) begon de JJC hun wedstrijd.
In een ongekend spannende wedstrijd waarin de JJC van PAC en Hera boven zichzelf uitstegen en geducht tegenstand boden bleef het tot aan het eind van de wedstrijd zeer spannend. Bij aanvang van het laatste onderdeel de 150m stonden de JJC van Haag en PAC nagenoeg gelijk. De kanonnen van Haag Nsikak en Jonathan wisten tijdens de 150m de beslissende voorsprong qua punten te pakken waarbij de JJC het welverdiende Nederlands Kampioenschap 2018 met een geweldig puntentotaal van 9027 punten naar zich toe trokken. Een ongekende teamprestatie.
Daarnaast liep Nsikak en passant ook het baanrecord op de 150m bij Typhoon (JJC) aan flarden met zijn tijd van 16,82 en liep Jonathan ook een nieuw pr met zijn tijd van 17,06

De MJC begonnen de C/D finale met sprintkanon Ama van Bussel binnen de gelederen en een sterk deelnemersveld (Ava, Hedda, Strea, Lizelotte, Felicia, Sandy, Denise, Rosa, Adélie, Jildou & Laura). De dames presteerden uitstekend en wisten hun 11e plaatsingspositie bij aanvang vóór de finale in de finale-wedstrijd te verbeteren naar de 7e plaats met een puntentotaal van 6770, 7e van Nederland. Een puike prestatie. Ama van Bussel liep op de 150m het baanrecord van Typhoon aan diggelen in haar winnende tijd van 18,04.
Ava, Hedda, Strea en Ama liepen het clubrecord op de 4 x 80m estafette van 41,23 bij de MJC daterend van 22-6- 2013 uit de boeken met hun tijd van 40,09.
Menig pr werd door de dames tijdens de wedstrijd aangescherpt.
Hedda van Dort pr 80mh 14,36
Lizelotte Bouvy pr discus 19,29, speerwerpen 33,86
Adélie de La Rosa pr 800m 2:36,91

De onderlinge verschillen bij de deelnemende teams van JJD aan de finale waren voor aanvang niet zo groot. Bepalend was wie er in topvorm zou verkeren. Bij de JJD bestond het deelnemersveld uit Jitze, Jayden, Carlo, Jesse, Mees, Daniel, Milo, David, Boaz, Jazz & Florian. Voor de JJD van Haag was mogelijk, door onvoldoende ervaring in het meedoen aan een eerste landelijke finale van de competitie, niet altijd voldoende scherpte aanwezig. De totale score voor de JJD lag uiteindelijk met een puntentotaal van 6294 punten net een fractie hoger dan bij eerdere competitiewedstrijden waarmee de JJD 7e van Nederland werden.
Er werden mooie pr’s door de JJD neergezet:
Mees Stoetzer pr discus 25,70, pr kogel 10,12
Florian van Lent pr 100m 3:20,69
David Pronk 80mh 1,86
Jesse & Jayden liepen ook hard op de 80m, maar helaas met net iets teveel wind in de rug.
Jesse liep een pr van 11,34 met een windsnelheid van +2,5m/s

MJD
Met de eerste weken school en voor een aantal ook een brugklaskamp in de benen, zijn we aan de voorbereidingen voor de grote finale begonnen. Met de kennis, dat we met het resultaat uit de voorrondes, een beetje geluk én de “vorm van de dag” een podiumplaats konden behalen.
Aan het begin van de dag zijn we met de andere finaleteams van Haag ontvangen voor een gezamenlijk ontbijt, waarna we met de bus richting Gorinchem zijn gereisd. Misschien door het tijdstip, maar de sfeer in de bus was rustig, zelfs ontspannen. Hoe anders zou dat op de terugweg zijn.
Na de vlaggenparade, waar Haag met zijn 4 deelnemende teams een groot groen/geel stempel drukte, werd om 11:30 uur afgetrapt met de estafette. Met een keurige derde tijd legden Rosalie, Alida, Roos en Rosa een prima basis voor wat komen zou. Onze vooraf grootste concurrent en torenhoge favoriet, PAC uit Rotterdam, kon hier helaas geen resultaat neerzetten en daarmee leken onze kansen nog beter.
Wat volgde was een stuivertje wisselen in de tussenstanden. De onderdelen waren voor een deel in groepen gesplitst, dus een betrouwbaar beeld gaf dit niet. Nadat Isis en Rosalie het enigszins ingecalculeerde verlies op de 60 mh op GAC Hilversum, AV Sparta en m.n. Phanos uit Amsterdam beperkt wisten te houden, waren de uitgangspunten nog steeds uitstekend. Vooral met nog een paar “zekerheidjes” in het vooruitzicht: de werpnummers met Nikki (het weekend ervoor bij de D spelen nog beloond met twee keer goud (kogel en speer) bij de D1) en het verspringen van Isis (Nederlands kampioen D2).
Nadat de 1.000 m was gelopen gingen we ervan uit, dat het kaf zich van het koren zou scheiden. In de eerste serie liep Lotta een mooi PR. De organisatie maakte het allemaal een stuk spannender dan noodzakelijk, doordat ze de uitslag van de tweede serie niet kon leveren. We wisten echter wél dat Rosa (PR) en Zoë (PR) het uitstekend hadden gedaan voor het team, met een 4e en 5e plaats, ruim voor de directe concurrentie.
In het verloop van de middag sprong Alida een gedegen 1,40 m. en haalde daarmee haar hoogspringpunten binnen. Ook Isis deed wat verwacht werd door als tweede bij het verspringen te eindigen.
Wat restte was de 60 m, waar we een verlies op vooral Phanos – inmiddels onze belangrijkste concurrent – zouden moeten accepteren, én de tweede groep kogelstoten met Nikki. De uitslag van de 1.000 m was nog steeds niet bekend en toen ging “Altetiek.nu” op slot…
Nikki leverde vervolgens een prima worp. Jade (kogel) en Loïs (hoogspringen) hadden in de loop van de dag en bijna terloops hun PR’s verbeterd en op de 60 m leden we inderdaad verlies.
Er werd gesuggereerd, dat de 1.000 m mogelijk geschrapt zou worden, omdat er geen resultaat was. Voor ons zou dat slecht nieuws zijn. Naar later bleek, had de elektronische tijdwaarneming gehaperd en moesten de atletes aan de hand van videobeelden aan hun tijden gekoppeld worden.
De prijsuitreiking werd hierdoor enorm vertraagd en werd ook nog eens een zenuwslopende klucht. Spado werd in eerste instantie als winnaar op het podium geroepen; dit tot grote verbazing van het team zelf. Protesten alom, hetgeen leidde tot een herziening van de uitslag:
Haag Atletiek meisjes junioren-D Nederlands kampioen 2018!
Iets wat wij eigenlijk al vermoedden… We hebben overigens op geen van de onderdelen gewonnen, maar zijn dit jaar wél de beste van Nederland; dat zegt wel wat over de breedte van het team.
Toen ook de jongens junioren-C dezelfde eer te beurt viel, was de feestvreugde compleet. Twee uit vier winst! Bij thuiskomst werd aangevallen op de BBQ en een zeer geslaagde dag afgesloten.

Volledige uitslag te vinden op: www.atletiek.nu

Door: Rick Wormer, Jan Willen Osse, Jurjen Pronk