Fabian Florant …. Ambassadeur van de ASICS NK Atletiek

De NK op Haag Atletiek. Een droom die uitkomt

Ik ben er 100% klaar voor. Kom je kijken eind juli?

De beste atleten van Nederland strijden om de medailles. Beleef dat mee!

Winnen. Dat is mijn doel op de NK!

 

fotograaf Ruud van Bragt

Van 25 tot en met 28 juli is Haag Atletiek aan de Laan van Poot het episch centrum van Atletiek Nederland. De Nederlandse Kampioenschappen vinden dan plaats (net als in 2020) bij Haag Atletiek. Met een bijzondere openingsavond op de 25e in het centrum van de stad. Fabian Florant, lid van Haag Atletiek, sportambassadeur van Den Haag is ook dé ambassadeur van dit toernooi. We gingen bij hem langs en spraken met hem over dit prachtige toernooi.

De NK staan voor de deur. I’ll be ready to defend my title! Dat zeg je op je Instagram account. Ben je er echt 100% klaar voor?
“Zeker, ik ben 100% klaar voor deze kampioenschappen en ik kijk er enorm naar uit. Het is mijn doel om als ambassadeur van Den Haag zowel het hink-stap-springen als het verspringen te winnen. Ik heb er zin in!”

Hoe zie jij je kansen?
“Ik ben sinds 2008 ongeslagen en ik ben ook niet van plan dit jaar te verliezen. Ik denk dat ik zo’n 16 nationale kampioenschappen in mijn bezit heb, indoor en outdoor samen. Dat zouden er meer geweest kunnen zijn, maar ik heb een aantal keren de keuze gemaakt om niet op een NK uit te komen. Dit jaar ga ik er weer alles aan doen om te winnen. Dat is mijn doel. Winnen. Veel concurrentie heb ik niet. Ik denk dat ik op dit moment zo’n anderhalve meter verder springt dan de nummer 2. Maar we gaan het zien eind juli!”

Waarom vind je dit onderdeel zo leuk om te doen?
“Hink-stap-springen is een van de meest uitdagende onderdelen in de atletiek. Als je dit onder de knie hebt, dan geeft deze sport zoveel voldoening. Ik houd van winnen en het feit dat ik zo vaak kampioen ben geweest en zelfs Olympiër op dit onderdeel, maakt het alleen maar leuker.”

Denk je je eigen nationale record nog te kunnen verbeteren op de NK of ergens dit jaar?
“Heel eerlijk gezegd weet ik dat niet. Om mijn eigen record te verbeteren bij het hink-stap-springen moet echt alles kloppen en dat is bij deze sport vele dingen. Neem bijvoorbeeld het weer. Hoe is dat die dag? Is er wind en hoe staat die over de baan. Of regent het? En hoe zit het met mijn vorm of een blessure. Ik werk er in ieder geval hard aan om fit te blijven, zodat ik op mijn best kan presteren. Dan gaat het niet zozeer om de afstand, maar meer om de uitvoering. Die moet perfect zijn.”

Wat zijn je doelstellingen: het halen van de WK in Qatar en de OS in Japan?
“Mijn eerste doel is het winnen van de NK. Vervolgens focus ik mij op de EK voor teams in augustus, in Polen en pas daarna richt ik mij op de WK in Qatar. Het ultieme doel is uiteindelijk Tokyo 2020. Dit jaar gebruik ik om te werken aan dat doel, de Olympische Spelen. Dat zal heel moeilijk worden, want de lat om je te kwalificeren ligt heel hoog. Ik moet echt heel goed en fit zijn. Maar als het lukt, dan ga ik na Rio weer naar de Spelen en dat zou ik heel gaaf vinden.

Je bent ambassadeur van de NK. Wat is jouw rol voor dit event?
“Zeker, ik ben ambassadeur voor de NK en daar ben ik trots op. Ik ben gevraagd, omdat ik ook sportambassadeur van Den Haag ben én lid van Haag Atletiek. Zo komen de sport, het event en de club mooi samen. Mijn rol is een groot voorbeeld zijn voor de jeugd, voor mijn club en voor de hele atletiekgemeenschap. Ik wil laten zien dat wanneer je echt iets wilt en je bent doelgericht, je een doel als nationaal kampioen en deelnemer aan de Olympische Spelen, kunt bereiken.

Wat vind jij ervan dat Haag Atletiek dit jaar en volgend jaar de thuisbasis is van de NK Atletiek?
“Het is een droom die uitkomt. Ik ben ontzettend blij dat Haag Atletiek de thuisbasis is van de NK en dat ik daar als atleet zelf aan mee kan doen. Den Haag is een geweldige stad waar vele sporten op hoog niveau worden beoefend. Het is prachtig dat onze stad de host is van de Nederlandse kampioenschappen. Dit stimuleert de club, de jeugd en de community. Dit zal ongetwijfeld een zeer positieve impact hebben op de club en de stad!”

Waarom moet iedereen in juli naar de NK komen kijken?
Iedereen die van sport houdt – en wie doet dat niet – moet in dit weekend komen kijken naar de beste atleten in Nederland, op het hoogste niveau. En in het bijzonder kunnen ze dan de Haagse sporters aanmoedigen. Iedereen kan dit weekend ervaren wat de kracht van Haag Atletiek is en ook zien hoe goed wij een event als dit NK kunnen mee helpen organiseren. Zo’n NK-weekend is altijd een prachtig weekend, met topprestaties van de atleten.”

Wat gaan we in juli beleven op de Laan van Poot? Waar moeten we vooral naar kijken en op letten?
“Natuurlijk moet iedereen naar het hink-stap-springen komen kijken. Haha, Maar ook naar onze topatleten Solomon Bockarie, Liemarvin Bonevacia, Dafne Schippers, Churandy Martina, Nadine Visser, en vele anderen, die er zullen zijn.”

Wie zijn de nieuwe talenten die we gaan zien?
“Teveel om op te noemen. Er zijn vele talenten bij de dames sprinters op de 100, 200 en 400 meter. Maar iedereen zal zien dat er vele jonge atleten zijn die het de senioren moeilijk zullen maken en ook zullen gaan finishen in de top-3.

Wat is je rol als sportambassadeur?
Als sportambassadeur van de stad Den Haag probeer ik zoveel mogelijk events bij te wonen in de stad. Daarnaast probeer ik een rolmodel te zijn voor de jeugd en sportgemeenschap in de stad. En bij de NK draag ik zo breed mogelijk het event uit. Zorgen dat iedereen weet dat de NK in Den Haag is en dat je moet komen kijken.”

Je hebt onlangs met Mark Rutte gesproken: waar ging dat gesprek over. Wat zei hij over de sport in Den Haag?
“De minister-president staat zeer positief tegenover het ontwikkelen van sport in Den Haag. Wij spraken kort met elkaar, maar ik hoop snel een keer langer met hem te praten.”

Hoe vind jij dat de sport in Den Haag er voor staat? Wat kan er (nog) beter?
“De atletiek in Den Haag is sterk en staat er goed voor. Kijk naar de clubkampioenschappen van Haag Atletiek de afgelopen jaren. Maar we hebben meer geld nodig om deze prestaties vast te houden. Meer geld van sponsoren én van de gemeente en Den Haag Topsport. Daarmee kunnen we verder in onze jeugd investeren en daarmee ook sterker in de toekomst van de vereniging. Bijvoorbeeld door full-time coaches aan te stellen, nieuwe materialen aan te schaffen en meer van dit soort zaken. Het gaat goed, maar meer support is wel 100% nodig.”

Is Den Haag een Atletiekstad?
“Absoluut. Er zijn prachtige wedstrijden en we hebben de beste club van Nederland, dus ja, we zijn een echte atletiekstad. Misschien hebben we wel meer competities nodig, zoals meer activiteiten voor de ‘fun’ in de stad en ook wel meer competities tussen de locale clubs. Misschien ook wel een groot internationaal event. Hiermee kunnen we laten zien dat we die atletiekstad zijn en dat is altijd goed om de sport nog meer te stimuleren en meer support en partnerships te krijgen.”

Gaan we er in juli een feestje van maken aan de Laan van Poot?
“Ik ga zeker mijn best doen. Maar dat kan ik niet alleen. Ik heb echt iedereen nodig, Dus kom allemaal eind juli naar de Laan van Poot. Het wordt geweldig!

Tekst: Edouard van Arem