Verslag van het NK Junioren 2017

De medaillewinnaars

Van vrijdagavond 30 tot en met zondag 2 juli vonden de NK Junioren plaats bij Prins Hendrik in Vught. De gastvereniging had kosten nog moeite gespaard om er een goed georganiseerd toernooi van te maken. De atleten deden de rest; er werd op hoog niveau gepresteerd. Het is duidelijk dat atletiek leeft en er staat bij alle verenigingen talent in de startblokken voor de komende (paar) Olympische Spelen.


Haag was dit jaar met maar liefst 35 atleten vertegenwoordigd, in alle disciplines: sprint, horde, mila, werpen en springen. Vorig jaar mocht de club al trots zijn met bijna 30 atleten, maar 35 is een hoogtepunt in de geschiedenis van Haag. De basis voor deze groep is gelegd met zo’n 20 atleten die een jaar of vijf geleden meededen met D- en C-spelen, het officieuze NK voor de D- en C- junioren. Meestal vallen van zo’n groep de nodige atleten af, maar niet deze keer. Door gezamenlijke inspanning van de trainers is de groep voor een groot gedeelte intact gebleven en bovendien is het gelukt om het enthousiasme over te brengen op anderen waardoor de groep alleen maar gegroeid is. Het heeft er ook toe geleid dat verschillende junioren van omringende clubs lid zijn geworden van Haag Atletiek. Het is mooi om te zien hoe de inspanningen van zowel trainers, TC en bestuur bij Haag hebben geleid tot een cultuur waar atleten op het hoogste niveau willen en kunnen presteren. Een bewijs daarvan is de vorming van het Silicon Talenten Team, maar ook daarbuiten vindt een flinke groep atleten de weg naar goede prestaties.

Ik was zelf alleen op zondagmiddag aanwezig en kwam aan in Vught toen de medaillespiegel van Haag al op twee zilver en drie goud stond. Jaden Bernabela, woonachtig in Curaçao, had zilver behaald bij het verspringen (A) met 6,88 meter. Ook Tosca Smit won zilver bij het speerwerpen (B) met een worp van 43,12 meter. Jori Verroen veroverde goud bij het speerwerpen (B) met 57,84 meter, Maurik de Groot liep een gouden race op de 400 meter horde (A) in 58:29 en Dara bevestigde haar overmacht bij het discuswerpen (B) met een gouden worp van 50,28 meter, wat tevens ruim voorbij de EJK limiet was en dus gaat Dara in juli naar Grosetto voor het EK junioren.
Op zondagmiddag kwamen hier nog een gouden, een zilveren en twee bronzen medailles bij. Jaden Bernabela verbeterde met 2,04 meter zijn PR bij het hoogspringen (A) en sleepte daar goud mee in de wacht. Edikan Ekpo behaalde zilver bij het hinkstapspringen (B) met een sprong van 11,48 meter. Op datzelfde onderdeel was er brons voor Jamil Hassan (A) met 13,79 meter. Een bronzen medaille was er ook voor Mustafa Hassan Mahamuud op de 200 meter (A), in een fraaie tijd van 21:90.

Ook al viel Haag op andere onderdelen buiten de podiumplekken, ook daar werd zeker goed gepresteerd. Een paar highlights in de vorm van top tien-noteringen:
Janna van Burik behaalde een vijfde plaats op de 400 meter horden (B) in 1:06,77. Sterre Bal sprong zich met een polsstok (B) naar een nieuw PR met 2,65 meter, goed voor een negende plaats in het klassement. Glenn Kunst was niet tevreden met zijn 4,20 meter bij het polsstokspringen (A), maar noteerde hiermee alsnog een verdienstelijke zesde plaats. Benjamin Coolen sprong zich op dit onderdeel bij de B-jongens naar een achtste plek met 3,85 meter. Ferrie Hamer sprong met 12,33 meter naar een zesde plaats bij het hinkstapspringen (B). Voor Livia Pronk was er een zevende plaats bij het verspringen (A), waar zij 5,10 liet opmeten.
Tot slot nog een paar prestaties die zeker niet onvermeld mogen blijven, namelijk die van de trainers en begeleiders die dit allemaal mogelijk maken (ik noem geen namen, want ik ga vast mensen vergeten…). De mooie prestaties van alle atleten – of het nu erepodium, top tien of welke plek dan ook is – zijn het resultaat van vele uren, dagen en weekenden op en langs de baan. Ik hoop dat jullie er nog lang mee doorgaan, het is een feest om naar te kijken!

Mariette Lokin