A day at the races: NK teams junioren A

Zondag 2 september 2018 was dé dag: de finale van de junioren A competitie, waarvoor Haag zich – zoals ook de afgelopen jaren bij de D’s, C’s en B’s – met zowel het jongens- als het meidenteam wist te plaatsen.
Vanaf 8.30 stond het ontbijt klaar op Haag. Het clubhuis was al in bezit genomen door de jeugd van AV ’34 voor hun jaarlijkse trainingskamp, maar het mooie weer maakte een ontbijtje op de jeu de boulesbaan mogelijk. Een aantal moeders (who else… ;-)) had een heerlijk en overvloedig buffet klaargemaakt: van aardbeien tot yoghurt en ongeveer alles wat je daartussen maar kon bedenken. Broodjes, cornflakes, muesli, pannenkoeken, bijna het hele alfabet aan heerlijkheden.
Na een kleine worsteling met de polsstokken (die niet in de berging pasten) vertrok de bus om 9.30 naar Lisse, waar AV de Spartaan de finale zou hosten. Ik ging zelf weer mee als jurylid en werd deze keer opgesteld bij verspringen. Een welkome afwisseling na veel wedstrijden met speer of discus als standplaats. Mooie bijkomstigheid was dat ik vanaf de rand van de springbak de hele baan goed kon overzien en dat we een uitgebreide juryploeg hadden. Daardoor kon ik ook de andere onderdelen een beetje volgen om aan input voor dit verslag te komen.

Voor de meiden begon de dag onfortuinlijk. Dewi Lafontaine ging op de eerste horde door haar enkel en Pien Kuiper overkwam wat haar in negen jaar atletiek nog nooit was overkomen: een valse start. Dat betekende geen punten op horden, wat de kans op een podiumplek direct flink verminderde. Maar gelukkig lieten de dames zich niet uit het veld slaan. Glenka maakte een indrukwekkend debuut met haar overwinning bij hoogspringen met 1.80 meter en een vierde plaats bij verspringen met 5,56 m. Tosca Smit pakte de eerste plaats bij speerwerpen met 44,24 meter en Dara Obot werd vierde bij zowel het kogelstoten (12,05 m) als het kogelslingeren (40,48 m). Janna van Burik en Marlous Hageman liepen de 1500 en 800 meter; voor allebei geen gebruikelijke afstand, maar ze zorgden met hun prestaties toch voor de nodige punten voor het team.
Het afsluitende onderdeel was zoals altijd de estafette. Ondanks het feit dat ze geen gelegenheid hadden gehad om samen te trainen, liepen Janna, Marlous, Edikan en Grace-Ann zich met een foutloze race naar de vijfde plek op de 4 x 100 m estafette in 50,97.
De prestaties van het team leidden uiteindelijk tot een zesde plek in het eindklassement. Niet wat de meiden gehoopt hadden, maar absoluut eervol om al zoveel jaar in de top tien van Nederland mee te draaien!

Ook bij de jongens werden weer mooie prestaties neergezet. Dario Podda liet zien dat hij helemaal terug is door bij het speerwerpen de overwinning te pakken met 55,29 m, al voerde hij de spanning wel op door met twee foutworpen te beginnen. Maurik de Groot en Tino Claessens liepen iets minder sterk op de 400 meter dan bij de tweede competitiewedstrijd, maar wisten toch beslag te leggen op de derde en achtste plek met respectievelijk 51,08 en 51,90 sec. Issam Er-Rabhi haalde op de 800 meter de punten binnen met een vijfde plaats in 2:00,14 en Bryan Pronk legde beslag op de zevende plaats in een sterk 100-meterveld met 11,67 sec. Jaden Bernabela schitterde bij hoog met 2,05 meter en maakte er met Sven Jansons (Altis) en Rafael Raap (PAC) een mooie strijd van bij het verspringen, terwijl het publiek zich vermaakte met het voorspellen van de gesprongen afstanden. Hij eindigde uiteindelijk als derde met 6,87 m. Een eervolle vermelding bij het verspringen gaat wat mij betreft naar Merlijn van Rensbergen, die absoluut de mooiste snoekduik bij de landing wist te produceren 
Op de 4 x 100 m estafette moesten Lars, Benjamin, Maurik en Bryan  de jongens van PAC voor laten gaan, maar ze zetten met 43,90 een verdienstelijke tijd neer, voor de andere concurrent, Altis. De uitslagen op de estafette waren de voorbode van de einduitslag, waarin het team van Haag ook tweede werd tussen PAC en Altis en zijn plaats bij de top van de Nederlandse jeugd consolideerde.

De Spartaan kan terugkijken op een goed georganiseerd en geslaagd NK teams junioren A en Haag op mooie prestaties van de A-jeugd. Ik heb niet iedereen kunnen noemen, maar alle deelnemers verdienen natuurlijk eervolle vermeldingen voor hun bijdragen aan de teamprestaties. En dat geldt des te meer voor de trainers Hans Coolen en Mattie Dekkers, die het beste uit de atleten weten te halen. Jullie maken het met elkaar een feest om naar te kijken; ik verheug me al weer op het volgende seizoen!

Mariette Lokin