Nederlands kampioen op de meerkamp bij de ab junioren

Gaby kampioen

Afgelopen weekend hebben de jongens van HAAG laten zien dat wij bij HAAG geen meerkamptalent tekortkomen. Mark van der Linden, Gaby Emmanuel, Jonathan Pronk en Benjamin Coolen stonden zaterdagochtend aan de start van de NK Meerkamp in het Omnisport in Apeldoorn.

De Jongens Junioren B Mark, Gaby en Jonathan moesten ‘s-ochtends vroeg al om 8:20 melden voor de 60m sprint. De drie snelheidsduivels scheurde over de streep in 7,40 (Mark), 7,19 (Gaby) en 7,30 (Jonathan). Met een nieuw persoonlijk record nam Gaby de leiding in het puntenklassement met Jonathan en Mark op een derde en vijfde plek resp. Na de 60m sprint moesten de Jongens B meteen door naar het verspringen om in drie pogingen hun beste prestatie neer te zetten. Gaby sprong 6,11 meter ver en verloor daarmee de leiding aan Marnix Kolkman (AV Edam) die een sprong van 6,76m leverde. Jonathan sprong 6,48m en Mark 6,03m.

Kort na het verspringen werden de Jongens B verwacht bij het kogelstoten. Jonathan stootte drie maal over de veertien meter wat als een B-junior een zeer indrukwekkende prestatie is en eindigde met een nieuw persoonlijk record van 14,79m. Mark stootte 13,17m. Gaby had wel zin in een potje kogelstoten. Hij haalde namelijk uit met een monsterstoot van 16,25 meter, ruim een meter verder dan zijn persoonlijk record en de beste kogelstootprestatie van het indoorseizoen bij de Jongens B.

Terwijl de Jongens B aan het kogelstoten waren, was het aan Benjamin Coolen (Jongens Junioren A) om zijn beste beentje voor te zetten bij de 60m sprint. Vol zelfvertrouwen stond Benjamin aan de start van eerste serie. Na een goede start en een sterk laatste stuk kwam hij als eerst over de streep in een nieuw persoonlijk record van 7,36. Ook Benjamin moest meteen door naar het verspringen na de sprint. Dit was voor Benjamin helaas geen succes aangezien hij drie keer voor de afzetbalk zat en dan mis je toch wel ruim 20cm. Uiteindelijk heeft Benjamin nog 5,70m kunnen springen.

Het laatste onderdeel van dag 1 voor de Jongens Junioren B was polsstokhoogspringen. Voor Gaby was dit zijn eerste keer polshoog, maar het momentum van zijn vorige onderdelen heeft hij mee kunnen nemen en kwam tot een eindresultaat van 3,43 meter hoog. Jonathan sprong een nieuw persoonlijk record van 2,83 meter en Mark sprong ook een nieuw persoonlijk record van 3,33 meter. Aan het eind van dag 1 stond Gaby bovenaan het puntenklassement.

Het kogelstoten van Benjamin was helaas niet wat hij verwachtte. Twee maal raakte de kogel niet goed maar uiteindelijk heeft hij de kogel van 6kg op een afstand kunnen leggen van 11,72m. Het hoogspringen ging bij Benjamin ook niet geweldig. Dag 1 sloot hij af met een sprong van 1,71m hoog.

Dag 2 was het aan Benjamin om vroeg zijn bed uit te komen maar dat was voor hem geen enkel probleem. Zijn eerste onderdeel was namelijk 60 meter hordelopen. Zijn persoonlijk record van 8,49 heeft hij vanwege een sterk laatste stuk kunnen verbeteren tot 8,48. Direct na de finish werden de atleten verwacht bij polshoog. Na een korte warming up was Benjamin al klaar om te springen. Dit duurde helaas nog wel even want Benjamin begon pas op een hoogte van 3,97m, die hij in 1 keer haalde. Meer dan 4,17m zat er niet in voor Benjamin maar daar kon hij tevreden mee de voorbereiding in voor zijn laatste onderdeel, de 1000 meter.

Gaby, Jonathan en Mark stonden nu ook aan de start van de 60 meter horde voor de Jongens B. In de eerste serie stond Jonathan aan de start met grote verwachtingen van de race. En voor een goede reden waren die verwachtingen want hij verbrak zijn persoonlijk record met meer dan dertig honderdsten en finishte in 8,71. In de tweede serie stonden Mark en Gaby aan de start, die doken over de streep in 8,55 en 8,14 resp. Na het hordelopen waren de Jongens B aangekomen bij het hoogspringen. Jonathan en Mark evenaarden hun persoonlijk record met 1,70m. Gaby daarentegen heeft na een jaar blessureleed zijn persoonlijk record van 1,95m verbroken en heeft met een sprong van 2.00m de magische twee meter club gejoined.

Tot slot stond voor Benjamin de 1000m op het programma. Vijf rondjes, veertien deelnemers. Het startschot luidde en Benjamin vertrok op schema 2:50. Dit tempo hield hij netjes drie rondjes vol maar zijn vierde ronde was een seconde te langzaam. Na zes onderdelen en een achtbaan aan emoties, wist hij nog in zijn laatste ronde die seconde eraf te lopen en kwam over de finish met een tijd van 2:50,73. Voor Benjamin was het aan het eind van het weekend een mooie zesde plek met drie nieuwe persoonlijk records.

Het was nu aan de Jongens B om die laatste 1000m te lopen. Gaby was inmiddels verzekerd van zijn gouden plak, mits hij de race netjes afmaakten. Jonathan en Mark pakte na het startschot meteen de leiding. Helaas ging het voor Jonathan en Mark net te hard en konden zij niet finishen in de tijd die zij in gedachten hadden.Zij finishte in 3:00,21 en 3:16,69 resp. Gaby heeft de NK Meerkamp Jongens Junioren B tot zijn naam gezet door te finishen in een tijd van 3:11,50.

Het was voor HAAG dus een weekend vol met topprestaties en een paar tegenvallers. Maar zoals gewoonlijk hebben alle jongens tot en met het laatste onderdeel gestreden en karakter getoond. Hou ze in de gaten. Gefeliciteerd Gaby met GOUD!

Benjamin op kop bij de 60 mtr

Voldaan na de 1000 mtr

Jo, Gaby, Mark, bij ver

Gaby 2.00 mtr

Jo focus